Hormonbehandling ökar celltillväxten i bröstet

P-piller och hormonersättning efter klimakteriet kan leda till en ökad celltillväxt i bröstvävnaden hos vissa individer. Det har Erika Isaksson Friman visat i studier av friska kvinnor och en djurstudie. Resultaten kan ha betydelse för att förklara vilka faktorer som påverkar utvecklingen av bröstcancer.

8 maj 2002, kl 12:18
0

Annons

I Erika Isaksson Frimans avhandlingsarbete , som nyligen presenterats vid Karolinska institutet, har bröstvävnad från friska kvinnor studerats. Proven har tagits i samband med bröstförminskande operationer eller vid finnålspunktioner.
– Vi har jämfört vävnad mellan kvinnor som ätit p-piller och kvinnor som inte gjort och funnit en något högre tillväxt av cellvävnaden bland de som använde p-piller.
Men hon påpekar att de individuella skillnaderna mellan kvinnorna var större än den mellan de som tog respektive inte åt p-piller.
– Men det här kan vara en ledtråd till varför det finns en något ökad risk för cancer hos kvinnor som äter p-piller, eftersom vi vet att ökad celltillväxt kan ge ökad risk för cancer.
Erika Isaksson Friman har också studerat hur hormonersättning påverkat celltillväxten hos postmenopausala apor.
Ingert Nilsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng