Annons

Hormonbehandling ökar celltillväxten i bröstet

P-piller och hormonersättning efter klimakteriet kan leda till en ökad celltillväxt i bröstvävnaden hos vissa individer. Det har Erika Isaksson Friman visat i studier av friska kvinnor och en djurstudie. Resultaten kan ha betydelse för att förklara vilka faktorer som påverkar utvecklingen av bröstcancer.

8 maj 2002, kl 12:18
0

Annons

I Erika Isaksson Frimans avhandlingsarbete , som nyligen presenterats vid Karolinska institutet, har bröstvävnad från friska kvinnor studerats. Proven har tagits i samband med bröstförminskande operationer eller vid finnålspunktioner.
– Vi har jämfört vävnad mellan kvinnor som ätit p-piller och kvinnor som inte gjort och funnit en något högre tillväxt av cellvävnaden bland de som använde p-piller.
Men hon påpekar att de individuella skillnaderna mellan kvinnorna var större än den mellan de som tog respektive inte åt p-piller.
– Men det här kan vara en ledtråd till varför det finns en något ökad risk för cancer hos kvinnor som äter p-piller, eftersom vi vet att ökad celltillväxt kan ge ökad risk för cancer.
Erika Isaksson Friman har också studerat hur hormonersättning påverkat celltillväxten hos postmenopausala apor.
Ingert Nilsson