Hög dos bättre för äldre

Äldre personer som fick en fyra gånger högre dos av influensavaccin hade lägre risk att drabbas av säsongsinfluensa enligt en stor studie.

14 aug 2014, kl 10:44
0

En stor nordamerikansk studie på nästan 32 000 äldre personer visar att en fyra gånger högre dos influensavaccin gav färre fall av säsongsinfluensa. Den randomiserade, dubbelblinda och placebokontrollerade studien pågick över två influensasäsonger. 

Totalt ingick 31 989 deltagare som var 65 år eller äldre. 15 991 personer lottades till högdosvaccin och 15 998 fick standarddosen. Bland dem som fick den högre dosen insjuknade 1,4 procent i laboratoriebekräftad influensa jämfört med 1,9 procent i gruppen som fick standardvaccinet. Enligt forskarna kan ungefär ett av fyra influensafall undvikas genom att ge äldre personer den högre dosen influensavaccin.

Förekomsten av negativa händelser och biverkningar var något lägre i gruppen som fick högdosvaccinet. Det inträffade lika många dödsfall i båda grupperna, och inget dödsfall kopplas till vaccinering.

Studien var finansierad av Sanofi Pasteur och företagets vaccin Fluzone i standarddos och högdos användes också. Studien är publicerad i tidskriften NEJM.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng