Annons
Fem frågor till Fredrik Boström, Apoteksföreningen
Han vill att farmaceuter ska få ge vaccinationer
Fredrik Boström Foto: Lisa Stern/Sveriges Apoteksförening

Han vill att farmaceuter ska få ge vaccinationer

Apoteksföreningens chefsfarmaceut Fredrik Boström förordar att farmaceuter på apotek ska få vaccinera.

20 okt 2020, kl 15:30
0

Annons

I dag utförs vaccinationer av sjuksköterskor på vissa apotek runtom i Sverige. Apoteksföreningen vill nu se en utveckling så att även farmaceuter kan vaccinera. Det skriver Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Apoteksföreningen, om i ett inlägg på Chefsfarmaceutbloggen.

Varför vill du att farmaceuter ska få ge vaccinationer?

– För oss handlar det om att utnyttja tillgängligheten. Människor tänker kanske inte på apotek som en del av den svenska hälso- och sjukvården och vi anser att man på apoteken kan göra mycket mer. Apoteken är en bra plats för att se till att få en hög vaccinationstäckning och vi ser det som en möjlighet att tillgängliggöra vaccinationen och utöka den ytterligare. I dag är man bunden till att det finns en sjuksköterska och det är inte alltid det finns möjlighet att rekrytera en sådan. Farmaceuter har redan många andra arbetsuppgifter och är på plats. På så sätt kan man utöka det till fler dagar.

Har ni för lite att göra på apoteken?

– Vi anser att det finns möjlighet att hitta tider för detta. Det är klart att det blir en utmaning, men det gäller ju oftast för kortare perioder vid influensavaccinering till exempel. Det kommer ju också bara att ske på de apotek som har förutsättning för detta. Är det något som samhället vill så går det att planera för det.

Skulle det bli lika säkert som nu?

– Det är en grundförutsättning för att det ska kunna fungera. Det ska göras på samma sätt som det görs i dag och man måste ställa samma krav på utbildning och utformning av lokal till exempel.

Vilka förändringar skulle krävas?

– Farmaceuter skulle förstås behöva få en vidareutbildning, men det behöver de sjuksköterskor som utför vaccinationer idag också. Sedan behövs ju också nya rutiner som hur man ska anpassa lokalen så att den fungerar på ett säkert sätt till exempel. Man måste också ha en beredskap för negativa händelser som om någon får en allergisk chock eller är rädd för sprutor.

Tror du att farmaceuter kommer att få vaccinera i framtiden?

– Det är ju förstås en fråga om samhället vill. Det som talar emot är väl att vi redan har en hög vaccinationstäckning i Sverige. I andra länder som till exempel Storbritannien där de redan har infört vaccinering utförda av farmaceuter har det inte varit så många som har vaccinerat sig innan. Men om det blev bestämt så tror jag att det skulle gå ganska snabbt att införa den här rutinen, bland annat med tanke på att vaccinationer redan utförs på apotek. Vi skulle också ha möjlighet att få information från anda länder.