Förslag om prissänkningar på remiss

TLV har tagit fram förslag på nya regler för att genomföra prissänkningar på läkemedel som är äldre än 15 år.

23 jun 2014, kl 09:16
0

Nya föreskrifter för att spara på remiss. iStockphoto.

Hösten 2013 gjorde regeringen en uppgörelse med branschorganisationen Lif med syfte att sänka priserna på läkemedel som är äldre än 15 år. Uppgörelsen innebar att de läkemedel som är äldre än 15 år och som innefattas av högkostnadsskyddet ska få en prissänkning med 7,5 procent.

Nu har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, tagit fram ett förslag till föreskrifter, som delvis bygger på överenskommelsen, för hur prissänkningarna ska genomföras i praktiken. TLV anser att läkemedel som varit godkända i 15 år ska prissänkas med 7,5 procent. Dessa prissänkningar ska genomföras två gånger per år, i juni och december. Prismodellen ska omfatta alla läkemedel utom de som bedöms som utbytbara och som fått ett takpris fastställt av TLV.

TLV skriver i förslaget att det under början av 2015 behöver göras en bedömning om den procentuella sänkningen ska ändras till exempel till nio procent. I TLVs förslag finns också beskrivet hur priset som gäller vid sänkningen ska bestämmas.

De nya föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 november 2014 och de första prissänkningarna träder ikraft den 1 januari 2015. Totalt berörs omkring 100 företag med sammanlagt cirka 500 olika produkter. Remissinstanserna har fram till den 18 augusti på sig att lämna sina synpunkter.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng