Annons
Forskningssamarbete kring antibiotikaresistens utökas
Foto: Istock

Forskningssamarbete kring antibiotikaresistens utökas

Tre nya samarbetspartners ansluter sig till Centrum för antibiotikaresistensforskning vid Göteborgs universitet.

21 dec 2022, kl 08:16
0

Centrum för antibiotikaresistensforskning, CARe, vid Göteborgs universitet utökas och får fler samarbetspartners. Från och med årsskiftet kommer även Chalmers tekniska högskola, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen inkluderas i forskningssamarbetet om antibiotikaresistens.

– Bland medlemmarna inom CARe finns exempelvis läkare, mikrobiologer, molekylärbiologer, kemister, teknologer, ingenjörer, miljövetare, matematiker, ekonomer, statsvetare, arkitekter och filosofer som alla bidrar på olika sätt med sin specifika kompetens. Att samverkan breddas ytterligare, över fler disciplingränser, kommer att ge helt andra förutsättningar, säger Joakim Larsson, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och föreståndare för CARe, i ett pressmeddelande.

Forskning om antibiotikaresistens sedan 2016

Varje år dör över en miljon människor som en direkt konsekvens av infektioner med resistenta bakterier. Stora delar av den moderna sjukvården hotas och antibiotikaresistens är ett av de största hälsohoten i världen. I Sverige är resistensläget, ur ett internationellt perspektiv, bra. Det som har varit avgörande för det är ett långsiktigt och aktivt arbete kring antibiotikaanvändning samt bra sjukhushygien. Världsläget påverkar dock även Sverige.

CARe har sedan 2016 bedrivit forskning om antibiotikaresistens med visionen att begränsa dödlighet, sjuklighet och socioekonomiska kostnader relaterade till antibiotikaresistens.

Att fler samarbetspartners nu ansluter kommer att innebära att CARe omfattar närmare 150 forskare från mer än 20 institutioner.

Tiotal forskargrupper från Chalmers

Från Chalmers tekniska högskola kommer ett tiotal forskargrupper involveras i forskningssamarbetet. En av forskargrupperna inom kemisk biologi leds av Michaela Wenzel. Hon kommer att bli vice centrumföreståndare vid CARe.

– Att utveckla nya teknologier och innovationer som möter brännande samhälleliga behov är förankrat i Chalmers vision. Aktuella innovativa metoder för att tackla antibiotikaresistens omfattar bland annat banbrytande nanovetenskap, materialvetenskap, artificiell intelligens och molekylär bioteknik. Vi Chalmersforskare är glada över att få använda vår kompetens och våra teknikplattformar för att bidra till att bygga ett ännu starkare centrum, säger hon i pressmeddelandet.