Annons

Forskare närmare gåtan om zikavirus orsakar mikrocefali

Laboratorieförsök visar att viruset kan infektera och skada viktiga celler i hjärnans utveckling.

4 mar 2016, kl 22:23
0

Annons

Forskare vid Florida state university i USA har kommit ett steg närmare att förstå om och hur zikaviruset orsakar microcefali hos nyfödda barn, det vill säga onormalt små huvuden.

I laboratorieförsök har forskarna konstaterat att zikaviruset kan infektera och skada fetala hjärnceller, rapporterar Reuters.

Forskarna konstaterar att zikaviruset infekterar en sorts neurala stamceller som bildar hjärnans yttre lager, hjärnbarken. I laboratorieförsöken infekterades dessa celler inom tre dagar efter de utsatts för viruset och började då tillverka nya virus i stor skala, vilket ledde till snabb celldöd.

Det skulle enligt forskarna kunna tyda på att hjärnceller hos foster som utsätts för viruset i livmodern kan påverkas på samma sätt.

Trots de nya rönen kan forskarna inte slå fast att zikavirus verkligen orsakar mikrocefali, men att man nu har visat att viruset kan infektera en typ av stamceller som är viktiga i utvecklingen av fostrets hjärna.

I tidigare studier har forskare funnit zikavirus i kroppsvätskor och vävnader hos smittade mödrar och barn som fötts med mikrocefali.

Den aktuella studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell Stem Cell

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng