Annons
Försäljning av värktabletter ökar
Foto: iStockphoto

Försäljning av värktabletter ökar

Svenskarna köper allt mer värktabletter. Mest har försäljningen av värktabletter som innehåller diklofenak ökat, trots att regelbunden användning av substansen ökar risken för hjärtinfarkt och hjärtdöd.

13 aug 2012, kl 15:57
0

Annons

Sedan 2005 har försäljningen av värktabletter ökat med 20 procent, visar siffror som Sveriges Radio Ekot låtit ta fram. 2005 såldes 239 miljoner definierade dygnsdoser av värktabletter i Sverige, förra året såldes 287 miljoner. Mest har värktabletter med ibuprofen eller diklofenak ökat, med över 30 procent. Samtidigt har tabletter innehållandes acetylsalicylsyra minskat med 59 procent.

Läkemedelsverket planerar att göra en uppföljning av varför försäljningen av värktabletter har ökat i Sverige. Sedan omregleringen av apoteksmarknaden får receptfria värktabletter säljas i vanliga butiker, vilket kan vara en anledning.

Men trots att diklofenak bara får säljas på apotek har försäljningen ökat kraftigt. Regelbunden användning och för höga doser diklofenak har visat sig öka risken för hjärtinfarkt och plötslig hjärtdöd.