Annons

Farmaciförbundet kritiska till franchise

Farmaciförbundet gillar inte Apoteket AB:s planer på att utvidga sin
franchiseverksamhet. De menar att verksamheten ökar stressen och
minskar kompetensutvecklingen för de anställda.

23 mar 2010, kl 13:06
1

Annons

I förra veckan meddelade Apoteket AB att de kommer att satsa på franchiseapotek. I en första fas kommer 50 apotek spridda över landet att drivas i franchiseform. Facket Farmaciförbundet tycker inte att planerna är särskilt bra. Enligt dem är franchising en form som vilket typ av egenföretagande som helst som leder till tuffare arbetsförhållanden för de anställda.

Förbundsordförande Carina Jansson menar att de uppföljningar och utvärderingar som gjorts av medlemmarnas upplevelse av den franchiseliknande form som Apoteket AB drivit tidigare, visar att pressen och stressen ökade på personalen. Möjligheten till kompetensutveckling blev eftersatt och enligt Farmaciförbundet var otryggheten större och känslan av delaktighet mindre på franchiseapoteken.

I ett uttalande på hemsidan skriver förbundet att de reserverar sig mot Apoteket AB:s franchiseplaner. De anser att arbetstagarna får en mer utsatt position i denna företagsform vilket enligt dem inte borde vara målet för en statligt ägd apotekskedja.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer