Få nya fall av hepatit A från bär

Samma subtyp av viruset som spridit smitta via frysta jordgubbar i Sverige har hittats i USA. Den som har vaccinerats med två doser kan känna sig hyfsat trygg.

5 jun 2013, kl 10:54
0

De frysta jordgubbar som spridit hepatit A-virus i Sverige har lokaliserats komma från Egypten och Marocko. Samma subtyp av viruset har nu hittats i frysta granatäppelfrön i ett antal amerikanska delstater. Även de har lokaliserats från bland annat från Egypten.

 I Sverige har inga nya fall kopplade till de frysta bären konstaterats sedan april.
– Vi får in ett par, tre serumprover i veckan nu från Hepatit A-fall. Dessa typar vi för att kontrollera om de hör till samma subtyp som hittats i de frysta jordgubbarna, säger Margareta Löfdahl, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Den som har vaccinerat sig med två doser mot Hepatit A har ett skydd mot smittan som räcker i omkring 20 år enligt Margareta Löfdahl.
– Men den som bara vaccinerat sig en gång kan smittas, den första dosen ger skydd ett år eller lite mer.

Den som kommit i kontakt med viruset kan få en skyddande effekt om en dos vaccin ges inom två veckor.

De fall i USA som amerikanska smittskyddsinstitutet rapporterar om har påträffats i Colorado, New Mexiko, Nevada, Arizona, Hawaii och Kalifornien.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng