Vad händer i Göteborg?

23 okt 2014, kl 09:27
0

Birgitta Karpesjö
Kommunikationschef, Apotekarsocieteten

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Den 11 september kom ett pressmeddelande från regeringen att man fattat beslut om att inrätta ett statligt centrum för läkemedelsprövningar och andra kliniska studier i Göteborg. Detta beslut fattades på det sista regeringssammanträdet innan valet och ligger delvis i linje med Ingrid Peterssons utredning ”Starka tillsammans”. Enligt pressmeddelandet är planerna att centret formellt ska inrättas den 1 november. Där är vi snart. Dagen innan, den 31 oktober ska Susanne Siv Åsborg vara klar med sitt uppdrag om förutsättningarna för en nationell strategi för life science. I en intervju i Läkemedelsvärlden.se säger hon själv att ”det vore bra om man tar tillvara alla de utredningar och tankar som redan finns om vad man behöver göra för att stärka sektorn”. Kloka ord.

Utredningar har vi många av de senaste åren, men lite verkstad. I utredningen ”Starka tillsammans” finns många bra förslag som kan omsättas till konkret handling. En viktig är gjord i och med beslutet om att centret ska starta. Pengar finns avsatta och nu gäller det att börja jobba. En av de stora frågorna är hur vi ska få till stånd att tänka nationellt och inte regionalt. Här väntar en stor utmaning för den som blir satt att leda centret. Men en än större utmaning är att tillsammans med sjukvårdshuvudmännen komma överens om att klinisk forskning ska ha en plats i vården. Och ska redovisas och vara ett eget mätetal på samma sätt som produktion av vård. Tillgången till kliniker som vill göra klinisk forskning, både på läkemedel och andra studier, är grundbulten för att Sverige ska vara attraktivt globalt.

Andra stora utmaningar som behöver samordnas är en förenkling i regulatoriska processer som gör att det för globala aktörer blir lätt att få ett svar på en ansökan. Idag har vi regionala strukturer för bland annat etikprövningsnämnder och strålskyddskommittéer. Hur ska det se ut i framtiden? Om inte beslut kan tas nationellt behövs i alla fall en enhetlighet kring hur detta arbete brådskar. I alla fall om inte hela centret i Göteborg ska bli annat än ytterligare en check box på att vi gjort något utan att det finns ett mätbart resultat.

Det ska bli spännande att se vad som händer i Göteborg den 1 november. Hoppas det blir verkstad.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng