Annons

Oron inför e-verifikationen har varit helt obefogad

6 feb 2019, kl 23:42
1

Christina Ljungberg
Leg. apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Samtidigt som Storbritannien verkar lämna EU får vi på svenska apotek en påminnelse om att Sverige är med. Alla läkemedelsföretag, apotek och distributörer i EU kraftsamlar och genomför en koordinerad och tekniskt avancerad satsning för att förhindra att förfalskade läkemedel tar sig in i våra distributionskanaler.

Nu i februari träder ett EU-direktiv i kraft där nästan alla läkemedelsförpackningar förses med en 2D-kod. I koden sparas information om läkemedlets produktnummer, serienummer, batchnummer, samt utgångsdatum. Varje läkemedelsförpackning kommer alltså ha en kod som är unik för just den förpackningen.

Koden stäms av mot en central databas i EU för att verifiera att läkemedlet är äkta och inte förfalskat. I databasen kan man se status hos förpackningen och innan den lämnas ut till kund från öppenvårdsapotek blir den avaktiverad. Indragna, avregistrerade eller utgångna läkemedel kommer att få detta som status i databasen och kommer inte att kunna lämnas ut. Det är fascinerande vilken information som kommer att kunna härföras ur ett litet blipp.

På apotek ska alla 2D koder scannas i expeditionen och avaktiveras när läkemedlen lämnas ut till kund. Apoteket jag arbetar på har kopplats upp nu i veckan och det har varit en viss nervositet. Databasen verkar kunna bjuda på en hel bukett av felmeddelanden när vi har fått läsa in oss på olika scenarier.

Tänk om man står som enda öppna apotek på miltals radie och får signal om att läkemedlet inte får lämnas ut, utan måste läggas i karantän tills utredning skett? Och hur förklarar man det för kunden?

Helst ska vi inte heller prata om förfalskade läkemedel, för det kommer fortfarande att vara otroligt osannolikt att vi får in förfalskade produkter på apotek i Sverige. Men om informationen i databasen inte stämmer med 2D-koden på förpackningen måste det förstås ändå utredas, så det kommer säkert uppstå situationer där vår kommunikationsförmåga sätts på prov.

Nu när vi har infört det på mitt apotek har dock oron inför e-verifikationen varit helt obefogad. När vi scannar 2D-koden händer absolut ingenting. Men det är helt i sin ordning, koden registreras och förpackningen avaktiveras utan att vi ens märker det! Det är smått fantastiskt.

Visst kan det kanske komma dagar när databasen har en dålig dag och då kommer alla läkemedelsdistributörer och öppenvårdsapotek i Europa att ha en dålig dag tillsammans. Men i grunden är den nya e-verifikationen ändå ett fint exempel på hur olika företag och länder kan samarbeta för att öka patientsäkerheten. Jag hoppas att fler sådana exempel kommer inom vården i framtiden.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Christina ! Du har beskrivit sitrationen med e-verificationen på det bästa sätt som jag läste hittills om . Vist har vi oroatt oss, vi alla som inte har fått det ännu etablerat på sitt apotek .
    Det känns faktiskt lättare nu.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här