Jag ska sluta försvara mig

30 okt 2012, kl 09:57
6

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

”Jaha.., menar du receptionist?” säger han och ser fundersam ut.
Receptionist? Nu är det min tur att se frågande ut. Nästan så att jag börjar fundera på om jag sagt fel, sluntit på orden eller glömt vad jag pluggar. Det senare vore otroligt, jag brukar ju ha ganska bra koll på vad jag läser. Jag har precis berättat att jag ska ägna kvällen åt att rätta en labbrapport. Och nämner i förbifarten att jag läser till apotekare.
Vi får reda ut det. Det visar sig att killen jag pratar med har missuppfattat det här med reception, receptionist och receptarier.

Jag hör att det pratas om det i korridorerna på universitetet, bland mina kursare och på kåren. Oftast lite uppgivet och frustrerande. Och inte är det så konstigt kanske, att det känns frustrerande och uppgivet. Särskilt inte när man kommer direkt från en organlabb där man slitit håret av sig i många timmar, och sedan börjar förklara att den utbildning som man investerar tid och pengar i inte handlar om att bli kassabiträde, receptionist eller vad det nu kan vara.

Jag känner mig lite tröttsam som återigen tar upp ämnet. Att jag skriver att det finns många som inte vet vad en apotekare eller receptarie är. Men jag tar upp det för att jag tycker att det är viktigt. Och kanske känns det bara tröttsamt för mig, för att jag har tänkt på att det sedan jag började plugga, så att tanken har blivit uttjatad. Och att jag själv har tröttnat på att försvara mig varannan gång jag berättar om mitt framtida yrke.

Fast jag har kommit på en sak. Jag ska sluta försvara mig. Istället ska jag börja berätta. Jag ska berätta att jag ska bli apotekare, för vem kan göra det bättre om inte du eller jag, vi som är eller ska bli apotekare eller receptarier. Det är ju vi som är experter på hur det är att vara just det vi är, eller ska bli.

Nu finns det i alla fall en till som fattat galoppen, killen med receptionister. Han log lite när vi rätt ut det hela. Sen frågade han mig om man kunde dricka alkohol om man äter penicillin.
 

6 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Underbar reflektion. Med humor och tydlig stolthet över en bra utbildning kommer man längst i att förklara en apotekarutbildning. Inget är alvvarligare än att man kan se komiskt på det, och inget är allvarligare än en bra utbildning.

  2. Tänk dig den ljusa framtid då alla vet vilka kunskaper receptarien och apotekaren sitter inne med. Då behöver vi inte längre motivera varför vi måste plugga 5 resp. 3 år för att “sälja tandborstar på apotek”. Tills dess hjälper jag dig gärna att sprida informationen!

  3. Tänk att svenska folket aldrig lär sig, detta problem fanns redan på 60-talet då jag utbildade mig. Farmacevt är annars ett bra ord, då blir man i alla fall inte receptionist.

  4. Bra inlägg! Ansvaret ligger helt och hållet på oss själva att stå upp/visa och berätta vad vi kan. Vi kan inte räkna med att någon annan profession ska lyfta fram oss!

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng