Industrin är efterfrågad och saknad

18 feb 2014, kl 10:51
0

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Det börjar dra ihop sig till årets Pharmada, arbetsmarknadsdagen som är Sveriges största för farmaceuter. För ett år sedan var det jag som stod där som projektledare omgiven av projektgrupp, företagsvärdar och såklart – företagsrepresentanter. Om jag ska vara ärlig minns jag inte så mycket av själva mässan och tiden kring den, men Pharmadas vita och gröna logga såg jag framför mig dag som natt, ja jag till och med drömde om den.

Det jag däremot kommer ihåg är en av de vanligaste frågorna jag som projektledare fick av studenterna nämligen ”kommer det fler företag från läkemedelsindustrin i år?” eller ”varför är inte läkemedelsindustrin här?”.

Jag ska inte säga att det inte var någon från läkemedelsindustrin som besökte Pharmada, men de stora företagen som industrin brukar förknippas med lyste med sin frånvaro. Ja, varför gjorde de det? Jag hade inget bra svar på den frågan då, och har det inte nu heller. Däremot kan jag konstatera att industrin är efterfrågad och saknad.

”De får folk ändå” säger någon, ”de anställer inte nu” säger någon annan. Visst, andelen farmaceuter som jobbar i industrin är kanske lägre nu jämfört med för några år sedan, och jobben där kanske är populära och sökes ändå. Egentligen skulle jag vilja utöka den här funderingen och ställa mig frågan inte bara till läkemedelsindustrin utan även till myndigheter med koppling till hälsa och sjukvård, vilka är potentiella arbetsgivare för farmaceuter.

Finns det inte någon poäng i att ändå komma och träffa farmacistudenter? Att visa upp sig, sätta sitt företag på kartan. Och sen sitter ju vi ju trots allt med värdefull och ganska unik kunskap, ta den inom galenisk farmaci för att nämna ett exempel.
Hur som helst. Om en dryg månad är det alltså dags igen. I år står jag på andra sidan, som en vanlig, dödlig besökare. Vilka företag som besöker Pharmada i år återstår att se, det kommer oavsett att finnas tillfälle för oss studenter att prata, mingla och ställa frågor till företag.

Kanske ser jag på hela Pharmada med andra ögon i år, ögon som jag tidigare inte haft som varken besökare eller projektledare.  Ögon som jag fått med lite distans till det hela.  Jag vill se vad varje företag har att erbjuda mig som blivande apotekare. Jag kommer att lyssna efter ord som farmaceutisk kompetens, läkemedelsanvändning och kvalitet. Det tycker jag är viktigast, säkert de flesta av mina kursare och studiekamrater också.
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här