En gång kunde en lillasyster inte sova

11 dec 2012, kl 12:41
1

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

En gång för längesedan kunde en lillasyster inte sova. Hennes storasyster, som ville hjälpa den yngre, sjöng sånger och klappade henne, allt för att försöka få sömnen att infinna sig. Men det hjälpte inte.

Tillslut gav hon upp med sången och klappandet, tassade iväg till det stora vita skåpet i hallen, ställde sig på en stol och plockade ur ett litet vitt piller ur en burk. ”Varsågod, en sömntablett.” Lillasystern somnade direkt.

Storasystern är jag, lillasystern min sju år yngre syster. På den här tiden hade jag inte en aning om att det fanns något som hette apotekare. Jag hade än mindre aning att det är vad jag kommer bli när jag blir stor.

För några veckor sedan stod jag framför en gymnasieklass. Syftet var att berätta om apotekar- och receptarieprogrammen i Uppsala. Innan jag började presentationen om utbildningarna slängde jag ur mig frågan om det var någon som visste vad en apotekare är. Någon drog slutsatsen apotekare – apotek, men de flesta skakade på huvudet. Föga förvånande tycker jag, något större gensvar hade jag knappast väntat mig.  

Mitt mål med den lilla föreläsningen var att berätta att det finns något som heter apotekare. Att sprida ordet. Att lägga apotekare till listan av alla andra alternativ som läkare, ingenjör, veterinär, sjukgymnast eller vad man nu kan tänkas vilja bli. För jag är fullkomligt övertygad om att det finns många duktiga potentiella apotekare därute som bara inte vet att yrket finns. Enligt Saco finns det idag ungefär lika många yrkesverksamma apotekare som veterinärer. Hur många unga finns det idag som inte vet vad en veterinär är?

Själv skulle jag nog inte heller veta vad en apotekare är om inte min far pratat om det. Och det verkar också vara den genomgående trenden bland apotekarstudenter, att man fått reda på utbildningen genom någon familjemedlem eller bekant. Personlig önskar jag att fler skulle känna till yrket ändå. Att fler visste vad en apotekare är oavsett föräldrar och bekantas utbildningar. Precis som att de flesta av oss vet vad en veterinär är. Vem ska sprida det här då? Tja… Återigen, det måste ju vara vi, vi som är eller ska bli apotekare.

Och för er som undrar om det lilla vita pillret. Det var en flourtablett. Med banansmak. Det tog flera år innan det gick upp för min syster att den här banansmakande tabletten inte var en sömntablett. Men innan dess funkade det faktiskt. Flera gånger till och med. Placebo means believe in every pill.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Håller med dig. Bra skrivet. Det gäller att ödmjukt inse att detta inte förändras över en dag. Men att åka ut och informera framtidens studenter att apotekarvalmöjligheten finns är guldvärt för professionen.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng