Annons

Det är användningen som ska vara värdebaserad ? inte prissättningen

22 okt 2013, kl 09:00
0

Annons
Fredrik Hed
Apotekare och frilansande medicinjournalist

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Det pratas mycket om värdebaserad prissättning i samband med prisförhandlingar mellan TLV och läkemedelsföretagen. Det är att börja i fel ända.

När ett nytt läkemedel ska introduceras vet vi egentligen väldigt lite om det. Och det vi vet kommer från kliniska prövningar, som är utomordentligt kontrollerade med en strikt utvald patientpopulation. Denna är egentligen inte alls representativ för befolkningen i allmänhet, utan utvald av företaget för att visa att läkemedlet har effekt. Men allt det där vet du redan…

Nej, mina tankar ligger istället hos patienterna som – i bästa fall – får använda det nya läkemedlet. Ofta är priset för de nya läkemedlen satt väldigt högt, vilket gör att landstingen blir livrädda att använda läkemedlen, hur bra de än är.

Därför måste samhället bli mycket bättre på att identifiera vilka och hur många patienter som ka komma i fråga för den aktuella behandlingen. Samhället måste också bli mycket bättre på att tala om för industrin vilka läkemedel man behöver. Och sen vara beredd att betala för det. Samhället måste bli en mycket bättre beställare helt enkelt.

Därför är det helt fel att prata värdebaserad prissättning, det är att börja i fel ända, när det istället är värdebaserad användning vi ska diskutera. Värde både för patienten och för samhället.

För att uppnå en värdebaserad användning måste vi reparera det svenska läkemedelssystemet som blivit alltför fragmenterat. Jag tänker då framför allt på att vi behöver:

• mycket bättre IT-system i vården, som kan identifiera rätt patienter för en behandling – och följa upp dem på ett mycket bättre sätt än vad som görs idag. Som en bonus får vi då också en automatiserad överföring av data till våra kvalitetsregister.
• mycket bättre samordning, både mellan kommuner och landsting, samt mellan våra myndigheter som arbetar med läkemedelsfrågor.
• få till öppna och publika system där information följer med från myndighet till myndighet under de olika processerna de ansvarar för, och att denna information följer med besluten som går ut till och påverkar sjukvården
• politiker som förstår att det inte behöver vara dåligt med en hög läkemedelskostnad i länet – om värdet är högre.

Jag vet att en del av detta redan är på gång – men det brådskar och kan inte vänta. Det är angeläget att få till eftersom här finns potential att både rätta till en del av den felanvändning av läkemedel som sker, och att fler patienter kan få tillgång till nya effektiva läkemedel. Då börjar vi komma i närheten av den potential som läkemedel har i samhället. Då pratar vi värdebaserad användning – till nytta för både samhälle och patienter. Fler patienter än idag.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här