Annons

Bantningsmedel ger svåra biverkningar

Bantningsmedlet CUUR kan orsaka allvarliga leverbiverkningar varnar Läkemedelsverket. Företaget förnekar riskerna.

9 maj 2007, kl 21:20
0

Annons

Läkemedelsverket har fått in sex rapporter om kraftiga leverbiverkningar hos kvinnor som använt kosttillskottet Cuur mot övervikt. Alla sex hade förhöjda levervärden. Hos fem av kvinnorna återgick leverfunktionen till det normala efter att de slutat använda preparatet, i det sjätte fallet håller levervärdena på att stabilisera sig. Även om det inte är klarlagt vilket ämne i Cuur som kan ha orsakat biverkningarna så bedömer Läkemedelsverket att det är troligt att det är bantningsmedlet som ligger bakom. Myndigheten uppmanar nu konsumenter och vårdpersonal att rapportera andra misstänkta fall till biverkningscentra.     


Cuur är ett preparat mot övervikt som innehåller extrakt av grönt te, björkblad, Yerba maté och Coleus forskohlii. Preparatet marknadsförs av Hela Pharma AB som menar att det inte finns några som helst risker med att äta Cuur.
– Vi är mycket kritiska till Läkemedelsverkets agerande. De har inga bevis för att de här skadorna har med Cuur att göra. Samtliga de här kvinnorna var kraftigt överviktiga och de här leverförändringarna är vanliga när man tappar mycket i vikt och samtidigt äter andra läkemedel. Vi har egna säkerhetsstudier som inte visar på några skador, så vi är säkra på att det är ofarligt att äta Cuur, säger Annika Sahlin, marknadschef på Hela Pharma.


Företaget har därmed inga planer på att dra tillbaka preparatet eller informera om risker.


 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng