Annons

Apotekskedjor tar över helt i Norge

Efter avregleringen av etableringsrätten för apotek i Norge 2001 kontrollerar nu tre stora apotekskedjor hela 97 procent av den norska apoteksmarknaden, skriver den norska nyhetstjänsten Hegnar Online.

21 aug 2003, kl 10:50
0

Utvecklingen har gått fort; för drygt ett år sedan var andelen omkring 60 procent. Men kedjornas uppköp av apotek har kostat ? tillsammans gjorde de tre kedjorna en förlust på 157 miljoner norska kronor i fjol. Uppköpen har gjort många norska apotekare som tidigare ägde apotek till förmögna förtidspensionärer.

De tre kedjorna är Apotek 1 Norge AS (som ägs av norsk-finska Apokjeden), tyskägda Vitus och brittiska Alliance Unichem. De tre kedjorna har marknadsandelar på 43, 32 respektive 22 procent.

Tillgängligheten på apotek har ökat genom reformen; 118 nya apotek har etablerats i Norge och 10 stängts sedan reformen trädde i kraft den 1 mars 2001. Detta innebär en ökning av antalet apotek med 30 procent. Flest nya apotek har etablerats i Akershus (20 nya) och Oslo (16). Många av de nyöppnade apoteken är belägna i tätorternas shoppingstråk. Men apotekstätheten har inte minskat i någon del av landet, bland annat tack vare ett avtal mellan och apotekskedjorna och norska staten.

Norge har aldrig i likhet med Sverige haft något statligt monopol; istället har apoteksväsendet dominerats av fristående, privata apotek med apotekare som ägare. Reformen 2001 möjliggjorde det för andra än farmacevter att äga apotek, även om en farmacevt fortfarande måste stå för driften.

Den norska regeringen beslutade nyligen att vissa receptfria läkemedel ska få säljas utanför apotek. Reformen träder i kraft från den första november (se separat artikel, länk i högermarginalen).