Apotekets sparplaner drabbar personalens vidareutbildning

Apoteket var en av arrangörerna till årets Läkemedelsforum, men skickade det lägsta antalet deltagare någonsin till kongressen. Detta trots att programmet var specialgjort för apotekens personal.

17 okt 2003, kl 15:18
0

Annons

I helgen avslutades Läkemedelsforum. Det som skulle bli en nysatsning verkar istället ha blivit en felsatsning. Mot förväntade 2 500 deltagare kom bara runt 1 200 personer.
? Det är tråkigt, säger Märit Johansson på Apotekarsocieteten som anordnar Läkemedelsforum.
? Det har varit färre anmälningar från alla håll, både från Apoteket, från läkemedelsindustrin och bland Apotekarsocietetens egna medlemmar.
Men påtagligast var den dåliga tillströmningen från Apoteket.
För att locka fler deltagare de sista dagarna innan Läkemedelsforum gick av stapeln använde sig Stockholmsmässan av telemarketing mot deltagare från tidigare år samt e-postutskick. Dessutom förlängdes tiden för Apotekets rabatterade anmälningsavgift ? dock utan större resultat.
? Det är tråkigt att Apoteket inte släppte till mer folk, säger Peter Feldt, projektledare för Läkemedelsforum på Stockholmsmässan.
? Enligt vad de själva säger på Apoteket är inte pengarna det yttersta skälet. Det handlade tydligen om att de inte fick tag på vikarier för dem som skulle åka.Bara sex från största apoteket

Tidigare år har den utställande läkemedelsindustrin klagat på att det kommer för lite folk från apoteken. Därför planerades årets kongress särskilt för att ge personalen ute på apoteken möjlighet att komma.
Men från Apoteket, som varit med och organiserat kongressen och planerat dess program och tema, egenvård, kom bara cirka 500 personer. Med tanke på att programmet speciellt riktade sig mot apoteksanställda hade arrangörerna räknat med det dubbla. Apoteket har dessutom betalat 100 000 kronor för en kurs i kundkommunikation, speciellt utformad för apotekens personal. Varje dag fanns plats för 50 personer, men antalet bokade var 27, 22 och 15 för torsdag, fredag och lördag. Det verkliga antalet deltagare som verkligen kom slutade på 16, 10 respektive 11.


Enligt uppgifter till Läkemedelsvärlden fick inte apotekspersonalen åka bland annat på grund av det hårda besparingsprogram som Apoteket just nu driver igenom.
På Sveriges största expeditionsapotek, C W Scheele i Stockholm, arbetar 72 personer. Av dessa fick sex personer åka.


Den bilden bekräftas från Apotekets ledning.
? Det är två anledningar. Dels en allmän återhållsamhet med pengar inom företaget, dels svårigheten att få loss vikarier för dem som åker, säger Apotekets vd Stefan Carlsson.
Apoteket har inte centralt velat skjuta till mer pengar för att ta in vikarier utan menar att pengarna ska tas lokalt. Något som inte underlättar i spartider.Mörk framtid

Den dåliga uppslutningen i år riskerar att påverka även nästa år.
? Det finns risk att det inte blir något Läkemedelsforum nästa år, säger Märit Johansson.
Den 1 december ska Apotekarsocieteten ha ett möte med Stockholmsmässan för att diskutera framtiden.
? Framtiden ser onekligen inte ljus ut, säger Peter Feldt, projektledare på Stockholmsmässan.
Inte heller läkemedelsföretagen som ställde ut på Läkemedelsforum, tycker att det var någon succé.
? De kommer ju hit för att få träffa personal från apoteken. När apoteket säger att de ska skicka personal, och sen inte gör det, är det klart att de blir besvikna, säger Peter Feldt.
Han menar att det krävs en ordentlig uppryckning från Apotekets sida för att Läkemedelsforum ska bli av i framtiden.
? Det ligger i Apotekets händer. Om de inte skickar sin personal har inte Läkemedelsforum någon framtid. Men samtidigt har de sagt att programmet är bra. De måste bara få in det i sin långsiktiga planering.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng