Apoteket AB är inte bäst i Norden

En studie utförd vid Handelshögskolan i Stockholm (HHS) visar att Sverige kan lära mycket av sina nordiska grannländer när det gäller distribution av läkemedel. Studien jämför hur distributionen av receptbelagda läkemedel fungerar i Sverige, Finland, Norge och Danmark.

27 aug 2003, kl 12:15
0

Studien sätter fokus på områdena "regleringar och statlig inblandning" och "tillgänglighet och servicenivå i distributionskedjan". Prisbildning är ett annat område som undersökts, men skillnaderna mellan länderna medför att det är mycket svårt att göra direkta prisjämförelser av läkemedel. Det går alltså inte entydigt att säga att receptbelagda läkemedel i Sverige är billigare eller dyrare jämfört med andra länder. Då måste man också ta hänsyn till till exempel servicenivåer på apoteken, såsom väntetider och öppettider.

– Studien visar tydligt att det inte finns någon homogen nordisk läkemedelsmarknad, säger Christoffer Holmberg, forskarstuderande vid HHS, i ett pressmeddelande.

? Som svensk kan vi inte bara slå oss för bröstet och säga att Sverige är bäst. Det finns betydande skillnader i tillgänglighet och service i distributionsapparaten, jämfört med Finland, Norge och Danmark.

Ett konkret exempel på detta är att svenska apotek tenderar att ha mycket långa väntetider för sina kunder, ett problem som inte är uppenbart i övriga studerade länder. Detsamma gäller apotekens öppethållande som ofta är sämre i Sverige. Samtidigt finns det dock fördelar med Apoteket AB när det gäller bland annat en sund och bra läkemedelsanvändning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng