Allt nikotin kan orsaka spädbarnsdöd

Nikotin i alla former, även som ersättningsläkemedel till tobak, ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Det visar resultat från den forskning som bland annat professor Hugo Lagercrantz vid Astrid Lindgrens barnsjukhus tagit fram. Han och hans medarbetare har i djurförsök funnit hur de receptorer som ska svara på syrebrist slås ut av nikotinet. Det förklarar hur […]

23 sep 2002, kl 13:53
0

Annons

Nikotin i alla former, även som ersättningsläkemedel till tobak, ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Det visar resultat från den forskning som bland annat professor Hugo Lagercrantz vid Astrid Lindgrens barnsjukhus tagit fram. Han och hans medarbetare har i djurförsök funnit hur de receptorer som ska svara på syrebrist slås ut av nikotinet. Det förklarar hur andningsreflexerna riskerar att inte komma igång efter ett andningsuppehåll i sömnen. I Sverige dör cirka 40 spädbarn om året i plötslig spädbarnsdöd.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng