Allt fler påstådda mutaffärer

Både Sanofi och GSK har startat utredningar om nya mutaffärer i bland annat Mellanöstern.

9 okt 2014, kl 11:33
0

Sanofi har underrättat flera amerikanska myndigheter att det finns rykten om att bolaget gett mutor i östra Afrika. Enligt anonyma källor har Sanofianställda gett pengar till läkare i Kenya och andra östafrikanska länder mellan 2007 till 2012 som ersättning för att de förskrev mediciner från bolaget. FirstWord Pharma skriver att Sanofi har anlitat jurister för att utreda frågan och undersökningen är ännu inte klar. Det amerikanska justitiedepartementet har underrättats om affären.

Flera andra bolag har under året varit inblandade i mutskandaler. GSK dömdes nyligen av en kinesisk domstol till att betala 3,5 miljarder kronor i skadestånd.

Nu visar sig GSK vara inblandat i ytterligare affärer. Den senaste anklagelsen gäller händelser i Förenade Arabemiraten rapporterar Reuters. En visselblåsare har lämnat uppgifter om att transaktioner ska ha skett på ett olovligt sätt. Pengar ska ha betalats ut direkt vårdgivare, kliniker och apotek för att säkra bolagets försäljning. Man har även bett ekonomiska ersättningar för utbildningsinsatser som inte alltid ägt rum.

Uppgiften kommer olägligt för GSK efter den stora Kinaaffären samt att det redan pågår utredningar om oegentligheter i Libanon, Jordanien, Syrien, Iraq och Polen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng