Annons

Pioglitazon dras in i Tyskland och Frankrike

Läkemedelsmyndigheterna i både Tyskland och Frankrike har beslutat
att tillfälligt dra in diabetesläkemedel med pioglitazon. I Sverige
avvaktar man resultatet från en EU-utredning.

13 jun 2011, kl 11:43
0

Det är misstankar om att behandling med pioglitazon kan öka risken för cancer i urinblåsan som gjort att medlet dragits in i de två europeiska länderna. Först ut var Frankrike i torsdags förra veckan och på fredagen meddelade även tyska myndigheter att de tillfälligt stoppar försäljningen av produkter med pioglitazon.

Pioglitazon används för behandling av diabetes typ 2 och ingår i läkemedlen Actos, Competact, Glubrava, Glustin och Tandemact. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA driver just nu en utredning för att värdera risk-nytta profilen för substansen, en utredning som det svenska Läkemedelsverket deltar i. Från Läkemedelsverket avvaktar man beslut till dess att utredningen är klar vilket förväntas bli om ungefär en månad.

Patienter som står på pioglitazon uppmanas att inte ändra sin behandling i avvaktan på att den pågående utredningen blir klar. Actos marknadsförs av det japanska företaget Takeda och de japanska myndigheterna har enligt Reuters inga planer på att dra in produkten.