4 minuter med… Anthony Howell

Professor vid universitetet i Manchester och världsledande expert inom bröstcancerområdet, som nyligen gjorde en blixtvisit i Sverige.

24 sep 2004, kl 16:19
0

Annons

Bröstcancer har beskrivits som ett terapiområde där relativt stora terapeutiska framsteg gjorts på senare år till patienternas fromma (se LMV 3/03). Du är kanske part i målet; men tycker du att bilden stämmer?
? Ja, den stämmer! I Storbritannien har överlevnaden på de senaste 15 åren ökat med i storleksordningen 30-40 procent.

Vad beror det på?
? Flera faktorer. Vi har idag fått bättre alternativ än tamoxifen och bättre understödjande kemoterapi. Dessutom har insikten om hur viktigt det är med tidig upptäckt och behandling vuxit. Flera länder har i likhet med Sverige startat nationella screeningprogram. De flesta är överens om att de nya läkemedlen antagligen har den största delen i utvecklingen.

Hur blir utvecklingen de närmaste åren på läkemedelssidan?
? Många nya preparat är på väg. Ett intressant medel är nya fulvestrant mot framskriden, hormonkänslig bröstcancer. Det har en annan verkningsmekanism jämfört med de antiöstrogener och aromatashämmare som är dagens standardbehandling. I övrigt förväntas bland annat aromatashämmarna successivt ersätta tamoxifen.

Hur ser utvecklingen ut inom kemoterapiområdet?
? Nya behandlingsregimer och läkemedelsgruppen taxanerna har inneburit mycket i form av ökad överlevnad. Ökade doser av kemoterapi tycks inte ge några större vinster, men tätare behandlingsintervall verkar vara en mer framkomlig väg. Det kan handla om behandling varannan istället för var tredje vecka.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng