Influensavaccin ökade ej risk för autism

Influensavaccin ökade ej risk för autism

Att mamman vaccinerades mot svininfluensa (H1N1) under graviditeten ökade inte risken för autism hos barnet, visar en ny studie från Karolinska institutet.

1 sep 2020, kl 09:00
0

Jonas F. Ludvigsson. Foto: Gunilla Sonnebring.

Jonas F. Ludvigsson. Foto: Gunilla Sonnebring.

Forskare vid Karolinska institutet fann i en stor epidemiologisk studie inget samband mellan influensavaccinering under graviditet och autism hos barnet. Forskarna anser att resultatet är extra viktigt med tanke på värdet för mamman och barnet med att vaccinera mot influensa under graviditeten. Studien är publicerad i Annals of internal medicine.

Tidigare studie antydde risk för autism

Flera studier har visat att influensavaccination under graviditet skyddar både barnets och kvinnans hälsa. Gravida har en ökad risk för svår influensa om de blir sjuka och infektionen kan även påverka barnet negativt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför influensavaccinering av alla gravida från och med  vecka 16. För kvinnor med kroniska underliggande sjukdomar som till exempel hjärtsjukdom rekommenderas influensavaccinering redan från början av graviditeten.

Men samtidigt finns det begränsat med forskning om långtidseffekter av vaccineringen för barnet, menar forskarna bakom den aktuella studien. En tidigare studie har visat på en viss riskökning för autism (autismspektrumstörning) hos barnet om mamman får influensavaccin under graviditetens första tre månader. Forskarna vid Karolinska institutet ville därför undersöka denna eventuella risk närmare.

Vaccin mot svininfluensa studerades

De valde att studera barn vars mammor under graviditeten hade blivit vaccinerade mot svininfluensa A(H1N1) under vaccinationskampanjen med Pandemrix mellan oktober 2009 och september 2010. Detta vaccin är numer indraget eftersom det kunnat kopplas till en ökad risk för narkolepsi hos unga som blivit vaccinerade.

Men något samband mellan svininfluensavaccinering av mamman och autism hos barnet kunde forskarna däremot inte hitta. I studien ingick 39 726 barn från sju sjukvårdsregioner. Deras mammor hade fått svininfluensavaccinet under graviditeten och forskarna följde barnen i det medicinska födelseregistret och patientregister till och med 2016.

Av de vaccinexponerade barnen hade 1 procent, 394 barn, en diagnos av autism-spektrumstörning under den sexåriga uppföljningen. I kontrollgruppen med 29 293 icke vaccinexponerade barn var andelen med autism 1,1 procent.

Efter justering för möjliga så kallade störfaktorer (till exempel rökning hos mamman) var influensavaccineringen ingen riskfaktor för autism hos barnet. Det gällde även när forskarna specialanalyserade utfallet för barn vars mammor vaccinerats under graviditetens första tre månader.

Vaccin mot svininfluensa studerades

– Våra nollfynd är viktiga eftersom man tidigare inte har kunnat utesluta ett samband mellan vissa vaccinationer hos gravida och autism, och antivaccinrörelsen har vuxit sig starkare i västvärlden. Vaccination mot svininfluensa, H1N1, med Pandremix har tidigare kopplats till en ökad risk för narkolepsi hos unga, men att vaccinera gravida kvinnor verkar inte påverka risken för autismspektrumstörning hos avkomman.

Det säger professor Jonas F. Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus, professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska institutet, och studiens huvudförfattare.

Han menar att studiens slutsatser om svininfluensavaccinet sannolikt även gäller vanligt säsongsinfluensavaccin

– Frånvaron av autism hos barn till kvinnor som fått Pandemrix talar starkt för att det inte finns något samband heller med säsongsinfluensavaccin. Svininfluensa och vanlig influensa är ganska lika till sin struktur, säger Jonas F. Ludvigsson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng