Xtandi subventioneras

Nu har företaget som marknadsför prostataläkemedlet Xtandi och TLV hittat ett pris som båda kan godkänna.

15 juni 2015, klockan 10:34
0

Egentligen skulle förhandlingarna med Janssen och Astellas Pharma om nytt pris på de två cancerläkemedlen Zytiga och Xtandi ha varit klara till sista april då det avtal som landstingen haft med företagen löpte ut.
Men de så kallade trepartssamtalen mellan företag, TLV och landstingen har dragit ut på tiden.

Till första juni blev ett avtal och pris klart för Zytiga, som sedan dess ingår i läkemedelsförmånen.
Och nu är det klart att även Xtandi som liksom Zytiga används vid behandling av prostatacancer som metastaserat ingår i förmånerna.

Priset för Xtandi, med en månadskostnad på 27 300 kronor blir något högre än det för Zytiga. Men behandling med Xtandi ska innebära något färre besök i vården för kontroller, enligt TLV. Myndigheten anser att de två behandlingarna är likvärdiga men att det finns skillnader när det till exempel gäller biverkningar.
Ett avtal mellan Astellas Pharma och landstingen som innebär en uppdelning av kostnader vid längre behandlingstider har upprättats.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här