Vitamin B3 sänker risken för ny hudcancer

Behandling med nikotinamid sänkte risken för vanlig, icke-melanom, hudcancer hos högriskpatienter, visar en ny studie.

22 oktober 2015, klockan 11:24
0

I den randomiserade fas III-studien deltog 386 personer som hade en historia av hudcancer, vilket ökar risken för ytterligare hudcancer.

När deltagarna fick nikotinamid, en form av vitamin B3, två gånger om dagen i ett års tid reducerades antalet nya icke-melanom hudcancer med 23 procent, jämfört med de som fick placebo. Även förekomsten av förstadier till cancer, solskador, så kallade aktiniska keratoser, minskade med cirka 15 procent.

Forskarna drar slutsatsen att nikotinamid är en säker och effektiv behandling för att minska risken att utveckla icke-melanom hudcancer samt förstadier till hudcancer hos högriskpatienter.

Studien genomfördes på två sjukhus i Sydney, Royal Prince Alfred och Westmead sjukhus.

Den har publicerats i The New England Journal of Medicine är finansierad av det nationella hälso- och medicinska forskningsrådet I Australien.
 

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här