Vill ha recept på paracetamol

Giftinformationscentralen vill receptbelägga paracetamol. Anledningen är att samtalen de får om förgiftningar med paracetamol ökar kraftigt.

17 jan 2013, kl 12:00
2

Det är nu tre år sedan omregleringen av receptfria läkemedel. Giftinformationscentralen har i en skrivelse till Läkemedelsverket uppmärksammat att problemet med paracetamolförgiftningar blivit så allvarligt att det är angeläget att ”tillgängligheten av paracetamol minskas på flera nivåer i samhället”, skriver Dagens Nyheter.

Förra året fick Giftinformationscentralen in 3 296 samtal om paracetamolförgiftningar. Det är en ökning med 28 procent sedan 2010, då man fick in 2 583 samtal. Som åtgärder föreslår man att det ska införas varningstext på förpackningarna samt att vissa styrkor och förpackningar av paracetamol ska receptbeläggas. 

Läkemedelsverket är däremot inte helt säkert på att försäljningen av värktabletter ökat mer än den allmänna ökningen av läkemedel och att de ökade samtalen innebär att förgiftningarna ökat. Myndigheten konstaterar att det behövs mer information innan man beslutar om åtgärder.

Läkemedelsföretaget Glaxosmithkline, GSK, har inte sett någon förändring i försäljningsstatistiken.
– Nej, vi har inte sett en ökning av försäljningen av Alvedon eller Panodil sedan omregleringen, säger Niclas Holmberg, presschef på GSK.
2008 såldes 286 758 580 tabletter av Alvedon och Panodil i Sverige. 2010 var siffran 228 590 480 och 2012 var den 219 060 340.

Sveriges apoteksförening menar att det är oroande signaler, men tycker inte att paracetamol ska receptbeläggas. Istället föreslår man att försäljningen av paracetamol bara ska ske på apoteken och inte i dagligvaruhandeln.
– På ett apotek kan utbildad personal ge råd om vilket läkemedel som passar bäst för varje individ och situation. Paracetamol är ett viktigt och bra läkemedel om det används på rätt sätt. Det är därför viktigt att tillgängligheten inte begränsas mer än nödvändigt, säger Johan Wallér, vd för föreningen, i en presskommentar.

Texten är ändrad 2013-01-17 kl 13:41

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Fast i DN:s artikel står det väl inte att förgiftningarna ökar (förutom ingressen)? Bara att samtalen om förgiftningar ökar.