Vetenskapligt råd på Läkemedelsverket

Läkemedelsverket har knutit ett vetenskapligt råd till myndigheten.

16 september 2014, klockan 11:22
1

Det nya rådet som ersätter den tidigare läkemedelsnämnden är tänkt att fungera som en brygga till den nationella hälso- och sjukvården.
– Läkemedelsverket har ju en hel del uppdrag inom den nationella läkemedelsstrategin och en del av de frågorna vill vi diskutera med ledamöterna som alla har vetenskaplig kompetens och lång erfarenhet inom den läkemedelsrelaterade sjukvården. Ett exempel är det stegvisa godkännandet av läkemedel, säger Bror Jonzon på Läkemedelsverket.
– Men vi kommer också att rådfråga rådet när det gäller olika läkemedelsanvändningsfrågor, hur ser rådet på det vi gör, kommer vi till rätt slutsatser, hade vi kunnat kommunicera på ett annat sätt?

Rådet ersätter den tidigare läkemedelsnämnden som varit en kvarleva från tiden före EU.
– Nu har vi etablerat ett rådgivande vetenskapligt organ som ska ha tydligt fokus på användningsfrågor och nationell användning, säger Bror Janzon.

Bland de 18 ledamöterna finns bara en apotekare, Björn Wettermark vid enheten för analys och utvärdering på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting. Något som kritiseras av fackförbundet Sveriges farmaceuter. Förbundet hade önskat att man också tagit med några kliniskt verksamma apotekare i rådet.
– Det hade gett en övergripande kompetens- och resursförstärkning i teamet som komplement till läkarnas expertis inom sina områden, säger förbundsdirektör Kristina Niemi till Svensk farmaci.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här