Vaccinationskampanj mot hjärnhinneinflammation

Till hösten startar världens första vaccinationsprogram mot meningit B i England och Skottland.

25 juni 2015, klockan 07:56
0

Alla nyfödda barn i England och Skottland ska från och med september i år erbjudas vaccination mot meningit B. Spädbarnsprogrammet blir det första i världen och barnen kommer att få en inledande dos av GSKs vaccin Bexsero vid två månaders ålder. En andra dos ges två månader senare och följs upp med en boosterdos då barnet är ett år, enligt BBC.

Att det blev vaccinet Bexsero som skulle ingå i vaccinationsprogrammet bestämdes redan i mars 2014 men har fördröjts på grund av segdragna prisförhandlingar, enligt PharmaTimes. Vaccinförespråkare menar att fördröjningen indirekt har lett till dödsfall.

Varje år insjuknar cirka 1200 personer i hjärnhinneinflammation av typ B i Storbritannien. De flesta som smittas är barn, och en av tio dör, enligt siffror från National Health Service, NHS.

Från och med augusti ska även 17- och 18-åringar erbjudas ett kombinationsvaccin som skyddar mot meningokocker av stammarna A, C, W och Y. Speciellt skyddet mot W-meningokocker ses som extra viktigt då dessa bakterier fått en ökad spridning i bland annat studentbostäder. De som är mellan 19 och 25 år gamla och som ska börja på högskola under året ska också erbjudas vaccination.

I Nordirland pågår arbetet för att finna finansiering för de båda av vaccinationsprogrammen och i Wales har man frågan under betänkande, enligt BBC.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här