Uppgörelse ger lägre läkemedelspriser

Läkemedelsbranschen och regeringen har kommit överens om lägre priser på äldre läkemedel. Sofia Wallströms förslag till ny prismodell förkastas därmed.

6 september 2013, klockan 09:19
0

Läkemedelsindustriföreningen, Lif, har varit mycket kritisk mot den prismodell som Sofia Wallström föreslog i ett delbetänkande av läkemedels- och apoteksutredningen. Nu har branschföreningen gjort en uppgörelse med regeringen, skriver Dagens Nyheter. 

Uppgörelsen innebär att priserna på receptbelagda läkemedel som är äldre än 15 år sänks med 7,5 procent efter årsskiftet. Därefter kommer prissänkningen automatiskt 15 år efter godkännande.
– Problemet har varit att när det inte funnits någon generika som kan konkurrera så har vi i jämförelse med många andra länder hamnat på en väldigt hög prisnivå, säger socialminister Göran Hägglund till DN.

Enligt beräkningar från socialdepartementet kommer prissänkningen att innebära en besparing på 400 miljoner kronor nästa år, och det dubbla året efter.

Uppgörelsen kommer att ingå i statsbudgeten som presenteras om två veckor, enligt tidningen.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här