“Låt äldre påverka förpackningarna”
Foto: Erik Andersson

“Låt äldre påverka förpackningarna”

Många läkemedelsförpackningar är så svåranvända att det kan leda till sämre behandlingsresultat, framhåller forskaren Giana Carli Lorenzini.

30 aug 2018, kl 05:45
0

Foto: Erik Andersson

Giana Carli Lorenzini är forskare i förpackningslogistik vid Lunds tekniska högskola och har nyligen disputerat med en avhandling om läkemedelsförpackningars design. Hon har studerat förpackningsbranschen och förpackningsproblematiken för äldre genom bland annat intervjuer med läkemedelsproducenter, förpackningsleverantörer och bransch- och patientorganisationer.

– Många läkemedelsförpackningar är svåra att öppna för äldre och kroniskt sjuka med nedsatt styrka i fingrar och handleder. Dessutom är textstorleken på förpackningarna ofta så liten att den inte går att läsa för exempelvis äldre med försämrad syn, konstaterar hon.

Hon anser att detta är ett mycket allvarligare problem än många förstår.

Det handlar om sjuka personer som ofta måste försöka klara sin läkemedelsbehandling hemma på egen hand. Om de misslyckas med att öppna förpackningen så kan de inte ta sin medicin som de ska och det påverkar det långsiktiga behandlingsresultatet. Det kan till och med få livshotande konsekvenser om det gäller exempelvis läkemedel mot avstötning efter transplantation eller behandling för att förebygga återfall efter hjärtinfarkt.

Giana Carli Lorenzinis forskning visar att användarperspektivet sällan är i fokus när läkemedelsförpackningar utvecklas. I stället dominerar tekniska perspektiv.

Skyddandet av medicinen har setts som den viktigaste aspekten. När innovations- och designprocesserna som ligger bakom de medicinska förpackningarna inte har användarfokus kan vi heller inte förvänta oss en användarvänlig produkt.

Giana Carli Lorenzini anser att det är hög tid att förpackningsdesignen anpassas mer till läkemedelsanvändarna:

− Branschen behöver tydligare regler och rekommendationer för förpackningarna. När en ny förpackning tas fram bör man redan från början ha med användarnas perspektiv och se till att förpackningen är lätt att öppna, att informationen på den är tydlig så den inte kan blandas ihop med andra mediciner och att förpackningen hjälper användaren att komma ihåg att ta sin medicin.

Hon fortsätter att forska om läkemedelsförpackningar efter disputationen och har påbörjat ett post doc-projekt där hon bland annat ska studera äldre användare ännu närmare. Hon samarbetar med den internationella branschorganisationen Healthcare compliance packaging council som efterfrågar mer kunskap om användares upplevelser av förpackningarna.