Tomat kopplas till lägre risk för stroke

En kost med mycket tomat kan minska risken för stroke enligt en finsk studie. Förklaringen tros ligga i ämnet lykopen.

10 okt 2012, kl 08:36
1

Kan göra gott. Istockphoto.

Den finska studien följde 1031 män under tolv år och jämförde deras nivåer av lykopen i blodet. Lykopen är en karotenoid som förekommer naturligt i blodet och framför allt i blodplasman. Höga halter av lykopen finns i tomat och paprika men också i vattenmelon och grapefrukt.

Vid studiens början delades männen in i grupper utifrån hur höga nivåer av lykopen de hade i blodet. Av de 258 män som hade låga nivåer av lykopen drabbades 25 av stroke och av de 259 som hade höga nivåer var det 11 stycken som drabbades. Forskarna studerade också blodnivåerna av  alfakaroten, betakaroten, alfatokoferol och retinol men såg ingen koppling mellan dessa och stroke.

Enligt forskarna gav gott om lykopen en riskminskning för stroke på 55 procent. Jouni Karppi, en av författarna bakom studien, som publicerats i tidsskriften Neurology, säger till BBC att resultatet korrelerar med annan forskning som visar att ett högt intag av grönsaker och frukt kopplas till minskad risk för stroke. Men forskarna säger också att fler studier behövs inom området.

Den som inte gillar att äta tomater kan ge sig på livsmedel som innehåller E 160 d. Det är lykopens benämning som livsmedelsfärg.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Läs studien! Jag vill ha kommentarer till hur slutsatsen kan dras när gruppen med fler fall av stroke också är äldre (i genomsnitt 5 år), har högre blodtryck (i genomsnitt 6 mmHg), röker mer (i genomsnitt dubbelt så många “pack years” och innehöll 9%-enheter fler rökare) och hade en lägre grad av fysisk aktivitet! Den enda riskfaktor som inte var större hos denna grupp var intag av alkohol – varför har man inte dragit slutsatsen att ökat intag av alkohol skyddar mot stroke? Ingen kostuppföljning gjordes heller under de i genomsnitt 12 år som männen följdes. Rapporteringen av den här studien står inte i proportion till dess vetenskapliga värde – som inte tycks vara särskilt stort när man läser den istället för pressreleaser…