Testosteron gav inte mer ateroskleros

Substitutionsbehandling med testosteron gav inte ökad ateroskleros men heller inte förbättrad sexuell förmåga.

12 augusti 2015, klockan 07:58
0

Män som hade låga nivåer testosteron och som fick substitutionsbehandling följdes upp under tre år och jämfördes med placebobehandlade kontroller. I studien som publicerats i Jama undersöktes hur behandlingen påverkade ateroskleros vilket inte är helt klarlagt.

Resultaten visade att testosteronterapi inte gav någon ökad hastighet på utvecklandet av ateroskleros när man jämförde med männen som fick placebo. Däremot var studien inte upplagd så att det gick att fastställa ifall hormonbehandlingen gav andra symtom på kardiovaskulär sjukdom.

Forskarna undersökte även om testosteron påverkade sexuella funktioner men fann inga bevis för det. Vare sig sexuell lust eller erektil förmåga ökade. Inte heller sågs någon förbättring på hälsorelaterad livskvalitet.

En annan mycket större studie med 83 000 deltagare som publicerats i European Heart Journal visade att testosteron gjorde nytta. De män som återfick normala nivåer av hormonet genom behandling hade färre hjärtinfarkter, mer sällan drabbades de av stroke och de hade en lägre risk för att dö. De positiva effekterna uteblev hos dem som behandlades men inte nådde upp i hormonnivåer inom det naturliga intervallet. Uppföljningstiden låg på mellan 4,6 till 6,2 år.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här