Annons

Taggar: Narkolepsi

Nya läkemedel testas för behandling av narkolepsi

Dagens läkemedel är utvecklade för vuxna men kliniska prövningar pågår för att även få dem godkända för barn.

Narkolepsisymtom vanligast inom ett år

De flesta som har vaccinerats med Pandemrix och drabbats av narkolepsi insjuknar inom ett år efter vaccineringen.

“Jag avser att noga följa denna fråga”

Folkhälsominister Gabriel Wikström svarar på tidigare fråga om hur regeringen kan säkerställa en säker massvaccinering vid en eventuell pandemi.

Maxtak för narkolepsisjuka

Riksdagen röstade i går torsdag igenom en statlig ersättning på maximalt 10 miljoner kronor till de drabbade efter pandemivaccineringen.

Folkhälsomyndigheten: Vi tar inga medvetna risker

Folkhälsomyndigheten har fått kritik för upphandling av pandemivaccin, med samma vaccinprototyp som Pandemrix, som gav ökad risk för narkolepsi. Myndigheten är dock tydlig med att det inte är samma vaccin och att man inte tar några medvetna risker.

Narkolepsibehandling rekommenderas av CHMP

Wakix, pitolisant, rekommenderas för godkännande vid behandling av narkolepsi.

Fler kan få ersättning

Läkemedelsförsäkringen förlänger tillfälligt tidsgränsen för personer som drabbats av narkolepsi efter svininfluensavaccineringen.

I skuggan av Pandemrix

GSK utvecklar nya vaccin samtidigt som man försöker hitta en förklaring till narkolepsin.

Ännu en bit i narkolepsipusslet

Reaktioner på ett protein i vaccinet Pandemrix kan vara en möjlig förklaring till varför många unga drabbades av narkolepsi efter vaccinering. Skillnader i immunsystemet kan vara skälet till att bara vissa drabbades.

Undersöker förtroendet efter Pandemrix

Forskare vid Örebro universitet ska undersöka hur de barn och ungdomar som drabbats av narkolepsi efter vaccination med Pandemrix påverkar allmänhetens förtroende för vården.

Ingemar Persson om att informera utan att skrämma

Kopplingen Pandemrix och narkolepsi behöver klarläggas anser Ingemar Persson.

Fortsatta studier ska ge svar

Den registerbaserade studien kunde bekräfta en ökad risk för narkolepsi hos personer under 30 år. Men det finns många obesvarade frågor kvar som andra studier ska ge svar på.

Även vuxna kan få ersättning

Läkemedelsverkets registerstudie bekräftade en ökad risk för narkolepsi även hos unga vuxna. Nu öppnar Läkemedelsförsäkringen för att ge ersättning fler.

Narkolepsirisk även hos unga vuxna

Läkemedelsverkets första stora uppföljningsstudie av Pandemrix visar en ökad risk för narkolepsi även hos personer mellan 21 och 30 år. Men man såg ingen ökad risk för andra sjukdomar.

Pandemrixstudie presenteras

Närmare sex miljoner svenskar ingår i en studie om vad som hände efter pandemivaccineringen.

Flest narkolepsifall i Sverige

Det har rapporterats in 700 fall av narkolepsi till den europeiska biverkningsdatabasen. Sverige står för drygt hälften av fallen. Nu visar det sig att även vuxna kan ha drabbats.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng