”Sverige hade blivit ett bra värdland för EMA”
Ambassadör Christer Asp. Foto: Sara Heyman

”Sverige hade blivit ett bra värdland för EMA”

Ambassadör Christer Asp har lagt månader av arbete på att få EU:s läkemedelsmyndighet till Stockholm.

21 nov 2017, kl 09:59
2

Dagen efter omröstningen tar han flyget hem till Sverige från Bryssel. Det blir den sista resan av ett mycket stort antal flygresor i Europa, sedan han i januari i år tackade ja till uppdraget att leda regeringens EMA-sekretariat.

– Vi är besvikna, säger han. Vi hade ett bra erbjudande och Sverige hade blivit ett bra värdland för EMA.

Men linjen har hela tiden varit att om Sverige inte vann omröstningen så skulle man lobba för att den så viktiga läkemedelsmyndigheten skulle hamna i ett land som kan klara att ta över verksamheten utan avbrott, berättar Christer Asp.

– Det tycker vi att Amsterdam kan göra, säger han.

Var Amsterdam det näst bästa alternativet?
– Det fanns flera alternativ som var näst bäst. Amsterdam är ett bra val men Stockholm hade varit bättre.

Det som väntar nu är en summering av erfarenheterna från det intensiva arbetet, för att se vad man kan dra för lärdomar.

– Det kommer ju upp fler myndigheter, säger Christer Asp. Det blir fler liknande omröstningar i olika internationella sammanhang. Det vore närmast tjänstefel att inte gå igenom allt och se hur vi kan förbättra något till nästa gång.

Har du några konkreta tankar om vad som kan göras annorlunda?
– Nej, för det behövs det lite mer avstånd först. Just nu kan jag inte se att vi kunnat göra så mycket annorlunda. Det är en fråga jag ställt mig varenda dag när jag gått hem, om vår strategi var den bästa och om vi kunde göra något på ett annat sätt.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. “Vi hade ett bra erbjudande och Sverige hade blivit ett bra värdland för EMA.”. Visst, men ack så naivt. Det här var en uppgörelse mellan EU:s kärnländer, vilket borde föranlett en helt annan strategi från Sveriges sida. Framför allt borde man arbetat för att samla de nordiska länderna kring ett alternativ, rimligen Köpenhamn.

  2. Håller med Ulf-Johan, det var redan från början naïvt att tro att Stockholm skulle ha en chans. Även värt att notera, efter flytten av e-hälsomyndigheten att Amsterdam var ditt medarbetarna själva helst flyttade…