Stegvist närmar sig

Flexibel prissättning och återkommande rådgivningar är viktiga inslag om stegvisa godkännanden införs. Det konstaterar Läkemedelsverket i en delrapport.

13 juni 2014, klockan 14:04
0

Ett steg närmare stegvist. iStockphoto.

På uppdrag av Socialdepartementet har Läkemedelsverket, tillsammans med SKL och TLV, börjat titta på för- och nackdelar med stegvisa godkännanden och hur en sådan process skulle kunna gå till. I en första delrapport konstaterar myndigheten att industrin får återkommande rådgivning i frågor som rör regelverken, hälsoekonomi och vetenskap liksom en strukturerad uppföljning av de läkemedel som införs.

Man konstaterar också att konceptet stegvisa godkännanden, eller adaptive licensing, bör införas tillsammans med en dynamisk modell för prissättning där priset på läkemedlen kan anpassas för att som det står i rapporten ”skapa incitament”.

Projektet med stegvisa godkännanden av läkemedel görs inom ramen för den nationella läkemedelsstrategin och är en process som enligt rapporten är under utveckling i flera länder, bland annat inom EU och i USA och Kanada. Syftet med att införa processen är att nya läkemedel snabbare ska nå patienter med stora medicinska behov.
Uppdraget ska slutredovisas i december i år.
 

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här