Med nya barnanpassade läkemedel behövs inte längre tabletter delas. Foto: John-Michael Maas/Darby Films

Smaksatt läkemedel väntas minska dödstal

Bättre prognos för barn med tuberkulos väntas när läkemedel smaksatt med frukt blir tillgängligt.

2 december 2015, klockan 12:17
0

Foto: John-Michael Maas/Darby Films

Fler barn kan komma att överleva den dödliga infektionssjukdomen tuberkulos, när ny smaksatt medicin finns tillgänglig i början av nästa år, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Uppgifterna kommer från uttalanden som organisationen TB Alliance gjorde under onsdagen.

Många barn med tuberkulos fullföljer inte sin behandling på grund av att de måste ta läkemedel med bitter smak varje dag i minst sex månader. Ofta stämmer inte doseringen överens med tabletterna och därför måste föräldrar krossa och dela tabletterna.

De nya läkemedlen i barnanpassade doser kommer som inte behöver delas kommer därför att underlätta läkemedelsföljsamheten.

– För barnet kommer det vara som att dricka något med fruktsmak. Det kommer att göra det lättare för barn och vårdnadshavare att se till så att barnet fullföljer sin läkemedelsbehandling, säger Melvin Spigelman, vd för TB Alliance, till Reuters.

När tuberkulospatienter inte fullföljer sin behandling insjuknar de igen och då är det ofta svårare att behandla sjukdomen i och med att en resistens byggs upp.

De nya barnvänliga läkemedlen finansieras till stor del av det internationella organet Unitaid, som också finansierar hiv och malariabehandling i utvecklingsländer.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här