Så ska utsläpp av läkemedel minskas

För att minska utsläpp av läkemedelsrester både i Sverige och internationellt har en rad olika aktörer gemensamt tagit fram rekommendationer för hur man längs hela läkemedlens livscykel kan bidra till minskade utsläpp av läkemedel i vatten.

14 apr 2016, kl 08:46
0

Läkemedel är ofta svårnedbrytbara och vattenlösliga, vilket gör att läkemedelsrester förekommer i miljön och hittas i vattendrag. Risken finns till exempel att läkemedelsresterna förändrar organismers beteende i ekosystemet och potentiellt ökar spridningen av antibiotikarester.

Swedish Water House som ingår i den stora vattenorganisationen Stockholm International Water Institute, SIWI, har tillsammans med flera olika aktörer skapat klustergruppen Vatten och läkemedel. Gruppen startades 2014 och sedan dess har den arbetat med att gemensamt utveckla konkreta rekommendationer till olika aktörer, längs läkemedlens livscykel, om hur de kan bidra till minskade utsläpp av läkemedel i vatten.

Än så länge är det inget stort problem i Sverige och de halter som hittills mätts upp i miljön i Sverige är mycket små. Dock är problemen större i andra delar av världen som i exempelvis Kina och Indien där stora delar av läkemedlen produceras.

Nicolai Schaaf på SIWI, som lett klustergruppen, sätter ett högt värde på att så många olika aktörer tillsammans arbetar med frågan och menar att den här dialogen inte är möjlig i vissa länder.

– Jag tror att vi kan bidra till minskade utsläpp av läkemedelsrester i miljön både i Sverige och internationellt. Både på så vis att upphandlare ställer högre krav på tillverkarna, samtidigt som andra länder kan komma att följa vårt exempel, säger Nicolai Schaaf.

För att gå vidare och inte få rekommendationerna att stanna på pappret har SIWI bland annat skickat in förslag på pilotprojekt och inlett dialoger med olika regioner i Sverige om en användning av rekommendationerna där, men än så länge är det fortfarande på diskussionsstadiet.

– Vi skulle vilja hitta en region som vill testa rekommendationerna som en helhet och inte enbart vissa delar. Det bästa vore om det fanns ett vattendrag där alla utsläpp hamnade så att man kan mäta effekter av förändringarna, säger Nicolai Schaaf.

För att minska utsläpp av läkemedelsrester krävs att alla aktörer som är inblandade i läkemedelslivscykeln samarbetar. Många verktyg för att minska en negativ miljöpåverkan finns redan men det handlar om att optimera och samordna insatserna, menar gruppen.

Klustret har därför tagit fram rekommendationer som vänder sig till alla olika grupper i läkemedelslivscykeln, från produktion och upphandling till konsumtion och avloppsrening.

Vid tillverkning rekommenderas bland annat att utvecklingen av verktyg för att mäta och minska föroreningarna ska vara i linje med utvecklingen av hållbarhetskriterier för offentlig upphandling samt att privata köpare har en ökad medvetenhet om deras ansvar och handlingsutrymme. Vidare vill gruppen skapa möjligheter för apoteken att ta hänsyn till miljöaspekter även för receptbelagda läkemedel.

I tidiga led, för att minska utsläpp, är rekommendationen att utbilda och öka medvetenheten på bland annat apotek, sjukhus och äldreboenden. Vidare vill man införa receptkrav på läkemedel med stor miljöpåverkan för att kunna informera konsumenten om riskerna.