Så blir life science-kontoret efter valet
Jenni Nordborg, chef för life science-kontoret. Foto: Ingrid Helander

Så blir life science-kontoret efter valet

Det oklara politiska läget väcker frågor om framtiden för life science-kontoret. ”Mitt mål är att lägga fram en hållbar strategi”, säger Jenni Nordborg, chef för kontoret.

12 sep 2018, kl 09:31
0

Valutgången och det osäkra parlamentariska läget kan komma att få betydelse för den framtida life science-politiken. Inte minst väcks frågor om arbetet i det av regeringen inrättade life science-kontoret, som leds av Jenni Nordborg.

Hur ser arbetet på kontoret ut så här ett par dagar efter valet?
– Vi som opolitiska tjänstemän arbetar på precis som vanligt och arbetet med att ta fram life science-strategin fortsätter enligt plan. Det är vårt uppdrag och det är fortsatt lika viktigt, säger Jenni Nordborg.
I arbetet med strategin är vi nu i en fas där vi tar emot inspel. Tajmingmässigt är det bra då vi i nuläget inte är beroende av politiska beslut för att arbeta vidare med underlag inför den kommande strategin.

Hur påverkas de framtida arbetet av det osäkra politiska läget?
– Mitt mål är att lägga fram en hållbar och långsiktig life science-strategi med välgrundade argument för framtida investeringar och insatser.

Life science-kontoret inrättades av regeringen tidigare i år med syfte att stärka Sveriges position inom life science och att samordna politiken inom området. Organisatoriskt ligger kontoret under näringsdepartementet, men bemannas med tjänstepersoner även från utbildnings- och socialdepartementet. Jenni Nordborg leder kontorets arbete utifrån en halvtidstjänst. Till vardags är hon chef för Vinnovas avdelning hälsa.

Från branschen har det förts fram en oro över att satsningen på life science-kontoret inte är större än var den är, något som tolkats som att den inte är så dedikerad som gjorts gällande.

Vad tänker du om det?
– Under den formerings- och uppbyggnadsfas life science-kontoret befinner sig i nu tycker jag att nuvarande arbetssätt, med bemanning från alla tre departementen, är väldigt bra. Det ger en flexibilitet och förutsättningar för att agera. Dessutom har vi tillgång till hela regeringskansliets kompetens. Men det är jätteviktigt att arbetet får ett tydligt och långsiktigt mandat.

Life science-strategin ska ju presenteras vid årsskiftet. Vad kan man förvänta sig av den?
– Man kan vänta sig att det är en långsiktig strategi som kommer att ha ett helhetsgrepp och systemtänk. Man kan också vänta sig en plan för eventuella nya insatser. Ambitionen är att den ska bidra till reell förändring, med den politiska förankring som då krävs.

Vad är det för typ av insatser?
– Det är för tidigt att säga.

Hittills har man kunnat komma med inspel till strategin. Vad är det för typ av inspel ni har fått?
– Vi har fått in mycket från industrisidan men skulle behöva mer från hälso- och sjukvårdens och omsorgens aktörer. Det behöver inte vara långt, men alla inspel har stor betydelse för det fortsatta arbetet med strategin. Om många säger samma sak blir det ett tungt underlag.