Riskfaktorer för Alzheimers sjukdom

Högt blodtryck och övervikt är två av nio faktorer som ökar risken för Alzheimers sjukdom, enligt en stor metastudie.

31 augusti 2015, klockan 11:27
0

Det är en kinesisk forskargrupp som gått igenom 323 studier med sammanlagt 5000 individer från olika delar av världen. Studierna gjordes mellan åren 1968 och 2014.

Forskarna fann ett 90-tal möjliga riskfaktorer som de kokat ned till nio starka faktorer som en grund för fortsatta studier.
Dessa faktorer tror de kinesiska forskarna bidrar till två tredjedelar av alla Alzheimers fall i världen.

Forskarna har inte studerat gener eller ålder, som också spelar en roll för utveckling av sjukdomen. Studien berättar inte om orsakerna, men pekar på faktorer hos de som utvecklat sjukdomen jämfört med de som inte gjort det.

Nio riskfaktorer är särskilt tydliga. Fetma liksom högt blodtryck var vanliga drag hos de som insjuknat, liksom att många av de insjuknade också hade andra sjukdomar, fysiskt svaga tycks känsliga för sjukdomen.
Alzheimerspatienter i studien hade också smalare artärer i halsen. Den som har höga nivåer av aminosyran homocystein i kroppen tycks också ha en ökad risk för demenssjukdomen. 
Låg utbildning är en känd riskfaktor generellt för sjukdomar och påverkade också risken för alzheimer i den här metastudien. Psykisk hälsa påverkar också risken. Att deprimerade visade sig ha större risk förklarar forskarna bland annat med att de förmodligen är mindre fysiskt aktiva än icke deprimerade.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här