Foto: Istockphoto

Plegridy mot ms subventionerat

Ett nytt läkemedel mot ms som innehåller interferon kan tas mer sällan och ingår nu i högkostnadsskyddet.

11 juni 2015, klockan 09:30
0

Plegridy, som innehåller den aktiva substansen peginterferon beta-1a, bedöms av TLV som ett preparat för första linjens behandling mot ms. Läkemedlet kan ges till vuxna med ms där sjukdomssymtomen kommer i skov.

TLV har bedömt att Plegridy är kliniskt jämförbart med de interferon beta-preparat som redan finns inom subventionen. Mest kostnadseffektivt är däremot Extavia som har lägst pris i gruppen enligt TLV.

Genom att den aktiva substansen interferon beta-1a har pegulerats kan läkemedlet ges mer sällan. Det stannar kvar i cirkulationen en längre tid genom modifieringen och därför räcker det med att ta en dos varannan vecka. Det finns också en minskad risk för att patienten utvecklar antikroppar mot läkemedlet genom peguleringen vilket annars kan vara ett problem med liknande behandlingar. Bolaget menar att risken för antikroppsutveckling är så liten att patienter inte behöver göra de provtagningar som annars är ett måste.

Plegridy tas som subkutana injektioner av patienten själv genom en injektionspenna.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här