Placebo lika bra som läkemedel mot barns migrän

Ett placebopiller tycks förhindra migränanfall hos barn och ungdomar lika bra som de flesta läkemedel. I alla fall enligt en ny granskning av tidigare evidens.

29 januari 2013, klockan 18:06
0

Läkemedelsbehandlingarna som granskades hade alla visat sig vara effektiva för behandling av vuxna med migrän. Men resultatet för barn och ungdomar var betydligt sämre.

I analysen har forskarna gått igenom 21 placebokontrollerade studier. Bara två substanser, topiramat (Topamax) och trazodon som inte marknadsförs i Sverige, visade sig signifikant minska migränanfallen hos barn med regelbundna sådana. Men skillnaden var liten.  Andra läkemedel som till exempel propranolol och valproat var inte till någon hjälp för barnen.
 
Varför läkemedlen inte fungerade på barnen har forskarna inte någon förklaring på, men det tyder på att barnmigrän är något annat än migrän hos vuxna, konstaterar de.I analysen som publicerats i JAMAPediatrics ledde placebo till att barnens huvudvärk minskade från fem-sex anfall i månaden till i genomsnitt tre i månaden.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här