Annons
Pfizer avbryter studierna på ny blodfettssänkare

Pfizer avbryter studierna på ny blodfettssänkare

Nära målet att få fram en egen kolesterolsänkare av den nya sorten, avbryter Pfizer sina studier. Bedömningen är att substansen inte har tillräckligt bra effekt och inte skulle klara marknadens krav.

7 nov 2016, kl 16:05
0

Två läkemedelsbolag har tagit fram godkända lipidsänkare av typen PCSK9-hämmare, som anses vara det stora genombrottet när det gäller kolesterolsänkning efter statiner.

Pfizer har varit det tredje stora läkemedelsbolaget på banan, men avbryter nu sin utveckling av läkemedlet i fas III. Substansen med namnet bococizumab har inte visat sig ha tillfredsställande effekt över en längre tid. Patienterna i studierna har också visat sig i högre grad utvecklar immunitet mot läkemedlet, och få reaktioner vid insticksstället för läkemedlet, som injiceras.

Pfizer har därför dragit slutsatsen att bococizumab inte kommer att ha det värde man hade hoppats på för patienter, läkare eller aktieägare.

Närmare en tiondel av befolkningen i Sverige, cirka nio procent, förskrivs idag en lipidsänkare, framför allt statiner, för att sänka nivåerna av LDL-kolesterolet och därmed minska risken för hjärtinfarkt.

När statinerna kom för tre decennier sedan, var det ett stort genombrott. Och när pcsk9-hämmarna kom, bedömdes det som nästa stora steg i utvecklingen av blodfettsbehandlingar.

– Med statinerna visade vi för första gången att vi med den behandlingen minskade hjärtkärlsjukdom och dödlighet. Med PCSK9-hämmarna kommer vi att kunna pressa ned det onda kolesterolet ytterligare hos patienter där den tidigare behandlingen inte räckt till, sa Anders G Olsson, kardiolog och specialist på blodfetter, till Läkemedelsvärlden.se för ett drygt år sedan.

Hela världen trodde att de nya läkemedlen, som säljs av bolagen Amgen och Sanofi och Regeneron, skulle bli storsäljare. Dessa läkemedel tas som injektioner varannan eller var fjärde vecka. Men, enligt amerikanska tidningen Stat som bevakar medicin och vetenskap, har de båda blivit kommersiella fiaskon, delvis på grund av de skyhöga priserna. Försäkringsbolag i USA har inte velat betala för behandlingarna.