Osteoporosmedel försvinner från marknaden

Vikande försäljning ligger bakom beslutet. Därmed finns inget läkemedel med den aktiva substansen tillgängligt.

1 september 2017, klockan 10:52
0

Läkemedlet Protelos med den aktiva substansen strontiumranelat kommer inte längre att finns tillgängligt för patienter, meddelar Läkemedelsverket.

På grund av sjunkande försäljning kommer det franska läkemedelsföretaget Servier, som tillverkar och marknadsför läkemedlet, att sluta tillhandahålla det.

Läkemedlet är godkänt i Europa för behandling av svår benskörhet med hög risk för frakturer, och när andra läkemedel inte kan användas.

År 2013 drogs läkemedlet in tillfälligt efter en nytta/risk-bedömning som visade en förhöjd risk för allvarliga hjärt- kärlkomplikationer. Det ledde till begränsningar i godkännandet och sedan 2014 får läkemedlet endast användas i fall där andra alternativ inte är möjliga.

I och med att Protelos slutar att distribueras från och med nu finns inget läkemedel med substansen strontiumranelt på marknaden.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här