Annons

Omstridda färgämnen i barnläkemedel

Flera av de läkemedel som ges till barn innehåller azo-färgämnen som har kopplats till hyperaktivitet. Enligt en undersökning utförd av Råd och Rön finns azofärger eller färgämnet E104 i 120 läkemedel, däribland läkemedel till barn.

28 feb 2008, kl 19:29
0

I artikeln beskriver en barnläkare från Växjö hur en femårig pojke fått raseriutbrott och blivit extremt rastlös i samband med att han fått Brufen i flytande form. Efter att han upphört med läkemedlet försvann symtomen, säger läkaren till tidskriften. Fallet är även anmält till Läkemedelsverket.
Enligt produktresumén innehåller Brufen oral lösning det gula azofärgämnet E110 (se under rubrik 6.1).

Azofärgämnen har använts som tillsatser i livsmedel länge. Men efter rapporter om allergiska reaktioner blev flertalet av ämnena förbjudna i Sverige. År 1999 infördes EU-regler i Sverige, vilket innebar att ett antal azo-färger åter blev tillåtna.
Det har länge funnits en misstanke om att färgämnena förutom allergiska reaktioner även skulle kunna påverka barns beteende, något som en Lancetstudie från i november förra året kan bekräfta.
I studien ingick 153 treåringar och 144 8-9-åringar som fick en dryck med antingen placebo eller en mix av olika azofärgämnen en vecka åt gången. Dryckerna hade precis samma smak och utseende. Resultaten visar att färgämnen i doser som återfinns i till exempel färgstarkt godis ökar graden av hyperaktivt beteende hos både treåringar och 8-9-åringar. Forskarna såg även individuella skillnader, vilket tyder på att vissa barn påverkas lättare av färgämnena, och därmed har ännu större nytta av att undvika dem.

Lista över azo-färgämnen från Livsmedelsverket:

E 102, tartrazin (gult)
E 110, para-orange (gult-orange)
E 122, azorubin (rött)
E 123, amarant (rött)
E 124, nykockin (rött)
E 129, allurarött AC (rött)
E 151, briljantsvart BN (svart)
E 155, brun HT (brunt)
E 180, litolrubin (rött)