Annons

Ökad överlevnad för njurcancerpatienter

Överlevnaden bland patienter med njurcancer har ökat sedan målinriktad behandling med tyrosinkinaser infördes enligt en registerstudie.

17 apr 2013, kl 10:06
0

Registerstudien RENCOMP har genomförts av Pfizer i samarbete med Karolinska institutet, Sahlgrenska akademin och Umeå universitet. Forskarna har kombinerat data från tre av Socialstyrelsens nationella hälsodataregister och genom att jämföra överlevnaden hos patienter som diagnostiserats med njurcancer och metastaserad njurcancer före och efter 2006 har de kunnat se en skillnad i överlevnad.

Data har samlats in från läkemedelsregistret, cancerregistret och patientregistret, för patienter som fått diagnosen njurcancer eller metastaserad njurcancer mellan åren 2000 och 2008. Läkemedelsdata och datum för dödsfall har samlats in fram till oktober 2010.

Resultaten av registerstudien har publicerats i British Journal of Cancer och visar att den totala överlevnaden bland njurcellspatienter ökat under åren 2006 – 2008 jämfört med 2000-2005. Anledningen till detta uppges vara flera men en del förklarar forskarna med de läkemedel i form av tyrosinkinashämmare, TKI, som kom 2006. Dessa är en typ av målinriktade läkemedel som hämmar tumörens tillväxt och blodförsörjning.

För patienter med metastaserad sjukdom sågs en signifikant förlängd total överlevnad efter att TKI introducerats. Denna var i median knappt tre månader. De av patienterna som behandlades med minst ett TKI-preparat överlevde i medeltal nästan tio månader längre än patienter som fick annan läkemedelsbehandling eller ingen behandling alls, 19,4 månader mot 9,7 månader.

Andra faktorer som kunde kopplas till en signifikant reducerad dödsrisk var låg ålder, kvinnligt kön och att en njure tidigare opererats bort.

RENCOMP har finansierats av Pfizer  som marknadsför tyrosinkinashämmarna Sutent och Inlyta som används för behandling av njurcancer.