OECD varnar för dyra läkemedel

Särläkemedel som läkemedelsföretag kräver höga priser för riskerar att spräcka hälso- och sjukvårdens budget, enligt en ny rapport från OECD.

6 november 2015, klockan 08:20
0

Foto: iStockphoto

Den internationella organisationen OECD varnar för dyra läkemedel som utmanar hälso- och sjukvårdens budget.

Organisationen konstaterar att läkemedel står för så mycket som 20 procent av hälsoutgifterna. Under 2013 uppgick OECDs 33 länders läkemedelskostnader till 800 miljarder dollar, enligt OECD.

I rapporten skriver OECD att kostnaden för särläkemedel kommer att uppgå till 50 procent eller mer av läkemedelskostnaderna, inom en femårsperiod.

Läkemedelsvärlden har tidigare skrivit om att det sedan en tid pågår en diskussion i USA om de höga priserna på receptbelagda läkemedel och att värdebaserad prissättning därför kommit på tal. Vi har även skrivit om att amerikanerna betalar mer än dubbelt så mycket som européer för till exempel cancerläkemedel.

 

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här