Nytt medel mot migrän gav få biverkningar

En klinisk fas III-studie har visat att telcagepant mot migrän är lika effektivt som dagens migränpreparat men med färre biverkningar. Bakom medlet står bland andra forskare från Lund.

25 nov 2008, kl 11:58
1

Den nya läkemedelskandidaten innehåller den aktiva substansen telcagepant som hindrar neuropeptiden CGRP (calcitonin-related peptide) från att binda till receptorer i det sensoriska nervsystemet. Vid en migränattack binder CGRP till dessa receptorer och tros spela en viktig roll för smärtöverföringen. Genom att hindra bindningen stoppar telcagepant migränsmärtan.

I en studie sponsrad av det amerikanska företaget Merck


& co, som utvecklat telcagepant, har preparatet jämförts med zolmitriptan. Zolmitriptan tillhör gruppen triptaner som idag är standardbehandling vid migrän. Ett av problemen med triptaner är att de ofta leder till biverkningar som yrsel och bröstsmärtor. Eftersom de verkar bland annat genom att dra ihop blodkärlen lämpar de sig heller inte för patienter med hjärt-kärlsjukdom.

I den nya studien ingick 1380 personer från USA och Europa med måttlig eller svår migrän. Dessa delades in i fyra grupper som fick 150 alternativt 300 mg telcagepant, 5 mg zolmitriptan eller placebo. Forskarna mätte patienternas smärta, illamående och ljuskänslighet inom två timmar efter behandling.

Resultaten som publicerats online i tidskriften the Lancet visade att patienter som fick 300 mg telcagepant fick lika god effekt som de som fick zolmitriptan. 27 procent i den gruppen blev fria från smärta inom två timmar jämfört med 10 procent i placebo- respektive 30 procent i zolmitriptangruppen. Personerna som fick telcagepant rapporterade dessutom färre biverkningar.

Lars Edvinsson vid Universitetssjukhuset i Lund är en av de som varit med och utvecklat telcagepant. I en kommentar till studien skriver han att fynden är starten på en ny era inom migränområdet.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det låter verkligen intresssant eftersom jag har hört och läst i FASS att man ska vara försiktig med triptaner efter 65, Stroke- risk? har inte fått det klart för mig, men har inga problem med att få triptaner utskrivna. Jobbiga veckor tar jag tre till fem nässpray i veckan och jag har nyss fyllt 64 år.