Nytt läkemedel mot svårbehandlad leukemi

Hoppfulla resultat för AbbVies och Roches gemensamma behandling mot en form av svårbehandlad leukemi.

14 augusti 2015, klockan 09:06
0

En ny behandling mot kronisk lymfatisk leukemi, KLL, visade sig ha bra effekt i en nygjord fas II-studie och nu tänker AbbVie och Roche att ansöka om ett godkännande i USA och Europa innan året är slut, enligt FirstWord.

Den nya läkemedelskandidaten venetoclax, som tidigare kallades AB-199, blockerar proteinet BCL-2 och är verksamt mot lymfomceller som har en 17p-mutation. Den genvarianten kan göra sjukdomen svårare att behandla och innebär en sämre prognos. Bland de som efter behandling får återfall av sjukdomen ser man mutationen hos 30 till 50 procent av patienterna.

I den nya studien nåddes det primära slutmålet om total svarsfrekvens på medicineringen och även de sekundära slutmålen uppfylldes. Mer studiedata kommer att presenteras under en kommande kongress.

Den nya behandlingen kan tas oral och venetoclax och fick i maj beteckningen ”breakthrough-designation” av FDA vilket innebär en snabbare utredning om ett godkännande.

De båda läkemedelsbolagen håller även på med fler kliniska försök med venetoclax där behandlingen testas mot bland annat akut myeloisk leukemi, non-Hodgkins lymfom och multipelt myelom.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här