Vill ha mer tid i egenvården

Farmacevter på apotek tycker att de behövs i egenvården. Men de hinner inte spendera så mycket tid där visar en enkät.

14 aug 2013, kl 10:34
0

Farmacevter vill spendera mer tid i egenvården.

Apoteksverksamma farmacevter tycker att de fyller en viktig funktion då de hjälper kunder som besöker egenvårdsavdelningen. Men de hinner bara spendera en liten del av arbetstiden där enligt en enkät som fackförbundet Sveriges Farmaceuter har gjort.

Det var i maj och juni i år som förbundet skickade ut en enkät till medlemmar i sin apotekssektion för att undersöka hur man ser på arbetet i egenvården. Totalt svarade 1 265 personer varav 70 procent var receptarier och 30 apotekare. 22 procent av dessa var läkemedelsansvariga farmacevter, LMA och 16 procent chefer.

Enligt resultaten anser hela 97 procent av de som svarat att de tycker att farmacevter är viktiga i egenvården men att bara 12 procent av arbetstiden spenderas där.
– Många gånger är det i egenvården som de svåraste frågorna dyker upp, det kan till exempel vara gravida som undrar vilka läkemedel de kan ta. Då gäller det att man har rätt kompetens för att kunna hjälpa till. Vi fick omkring 400 fritextkommentarer av de som svarade och en samlad bild är att man vill spendera mer tid i egenvården, säger Clary Holtendal, professionsrådgivare på Sveriges Farmaceuter.

I enkäten fick medlemmarna svara på hur stor del av arbetsdagen som ägnades åt olika sysslor. 72 procent av tiden visade sig ägnas åt receptexpediering och 9 procent till att plocka upp varor.

Enligt Clary Holtendal har egenvårdsutbudet på apoteken förändrats och en internationell trend är att fler tidigare receptbelagda preparat blir receptfria.
– Vi ser att till exempel statiner hamnar i egenvården i andra länder och om den utvecklingen når Sverige ställer det i viss mån förändrade krav på personalen som ska ge råd.

I enkäten fick farmacevterna också svara på fråga om den farmacevtiska kompetensutvecklingen. Bilden är att det kan skilja mycket mellan olika arbetsplatser.
– Det handlar om allt från noll minuter till två timmar per månad. Man kan tycka att det borde finnas någonslags standard för detta men det tycks snarare vara chefens intresse som avgör vilket är synd, säger Clary Holtendal.

På mässan Apotek och egenvård i september kommer Sveriges Farmaceuter ordna ett seminarium om farmacevtens roll i egenvården.